Van Cheddar naar Bakewell

Reisverslag en foto's van Engeland 2016

Chatsworth & Haddon Hall

Chatsworth
Chatsworth, selfie op een boiler panel

Chatsworth verdient een bladzijde voor zichzelf (samen met Haddon Hall). Je kunt er ook wel bijna een hele dag doorbrengen. Ik was er al eens geweest in 1985(?) en het was uiteraard niet veel veranderd. Het blijft in ieder geval indrukwekkend..... Op de foto links Chatsworth op een oud schilderij. Boven de hal.

Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth

Het beeldhouwwerk staat op een fonteintje vlak achter de hal. Rechts per ongeluk een soort selfie. Dit was een paneel waarmee het heet water in verschilllende ruimtes werd gecheckt, dit was uiteraard downstairs, in de bediendenruimten te vnden.

Verder nog foto's van Chatsworth. Er was ook een tentoonstelling van de reizen die de bewoners van Chatsworth in vroegere eeuwen maakten. Daarvan bijvoorbeeld gekochte schetsboeken (van Palladio?) , dagboeken en onder andere een reisbestekje (een cadeautje van de tsaar, die ook nog naar Chatsworth zou komen tijdens zijn verblijf in Engeland maar uiteindelijk niet geweest is)

De 6e hertog reisde in 1833/34 rond in Siciliƫ met een Italiaanse artiest Raffaella Carelli wiens illustraties in het dagboek van de hertog terechtkwamen. Hier de portretten van twee van de bediendes van de herrtog.

In januari 1614 ging Inigo Jones een paar maanden naar Rome. In dit schetsboek tekende hij op wat hij zag en nam het mee terug naar Engeland.

Chatsworth, op een 19e eeuws schilderij

Chatsworth, foto's van o.a. de salon, de bibliotheek, eetkamer en een slaapkamer.

Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth, schetsboek Inigo Jones 1614
Chatsworth
Chatsworth

Dan (na de uitgebreide winkel) zijn er nog de tuinen van Chatsworth met onder andere een doolhof en de beroemde watertrap (foto links)

Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth
Chatsworth
Haddon Hall

De dag erna gingen we naar Haddon Hall, ook erg dichtbij, veel kleiner en er waren nauwelijks andere bezoekers, wel heel sfeervol. Het is in een uurtje te bekijken, niet alles is altijd toegankelijk want er wordt nog in gewoond.

Haddon Hall
pauw Hadddon Hall
in de kape van Haddon Hall

Boven de middeleeuwse (=Tudor) keuken, links een bordje met draaischijfjes om de spullen die in de was zaten bij te houden, hoeveel "Topps, Sockes, Sheetes, enzovoort....

Terug naar het Peak District.

Haddon Hall
Haddon Hall
Haddon Hall
Haddon Hall, wastelbordje, om bij te houden hoeveel van wat in de was zit
Haddon Hall
Haddon Hall

Haddon Hall, is vaak als filmlocatie gebruikt (o.a. recent een BBC Shakespeare serie met Benedict. Cumberbatch als Richard III).

Foto rechts en onder de eeuwenoude kapel van Haddon Hall. De muren zijn bedekt met muurschilderingen uit de 15e eeuw. Heel ontroerend is het grafbeeld van Robert Manners, Lord Haddon, die in 1894 op 9-jarige leeftijd is gestorven. Het beeld is ontworpen door zijn moeder, hertogin van Rutland en kunstenares Violet Manners (hier een foto van haar in de National Portrait Gallery in Londen). De Rutland familie woonde trouwens vooral elders, in het Belvoir kasteel en Haddon Hall heeft er lang verwaarloosd bij gelegen tot het in de jaren 1920 weer in ere werd hersteld door Roberts jongere broer John Manners, 9th Duke of Rutland.