Van Cheddar naar Bakewell

Reisverslag en foto's van Engeland 2016

Cheddar & Bath

De eerste dag zijn we alleen naar het stadje Wells gegaan, vlakbij Cheddar, waar een grote kathedraal is. Achter de kathedraal is één van de oudste straatjes van het land, Vicarage Row.

kaartje Cheddar en omgeving
kathedraal van Wells
Cheddar kloof
ons huisje in Cheddar woods
Cheddar kloof

De huisjes in Cheddar, in het vakantiepark Cheddar Woods, leken op de website van hout maar waren van een soort plastic schrootjes maar wel lekker ruim.
De dagen dat we hier waren waren de warmste van de zomer (boven de 30°) dus we hebben maar rustig aan gedaan.
Links het huisje. De foto's uiterst links de Cheddar kloof, daar rij je door als je het dorp noordwaarts uitgaat, op weg naar Bath bijvoorbeeld.

In het dorp zelf, bij de ingang van de kloof is de kaasmakerij. Wij zijn er niet meer in geweest maar nog wel in de winkel.

De kathedraal van Wells is op deze zinderende dag lekker koel. Het zonlicht valt in de kloosterhof prachtig door de ramen.
De kathedraal doet zijn naam als "meest poetische kathedraal" van het land alle eer aan.


De kathedraal is bekend onder andere om de bijzondere constructie, een soort schaarvorm, foto rechts.

Dan is er de 14e eeuwse klok (foto rechts), eigenlijk een 19e eeuwse kopie maar het origineel doet het ook nog, in het Science Museum in Londen. Op zich is de klok al heel mooi, maar nog leuker is dat elk kwartier vier ridders een rondje boven het uurwerk maken en een soort van gevecht houden (staat nu nog stil maar later animatie hier boven)

Een brede trap in de hoek leidt naar de 13e eeuwse kapittelzaal (foto rechts). Er zijn zitplaatsen voor 50 kanunniken en de bisschop. Elk versierd met een ander gezicht.

De vormgeving van de kapittelzaal zelf is bijzonder mooi (foto rechts): uit alle zuilen komen waairvormige ribben die van het plafond een soort palmendak maken. Het licht is erg prachtig, zoals trouwens overal in de kathedraal.

Ook niet missen in de kathedraal van Wells: de sfeervolle bibliotheek waar de boeken nog zoals vroeger aan ketttingen in de kast staan. Verder is er veel informatie over de werkwijze in scriptoria en oude boeken. De informatie wordt aangevuld met persoonlijke toelichting van een aantal toegewijde vrijwilligers.

De volgende dag Bath, we rijden er heen via de nauwe Cheddar kloof.
Wandelend van de parkeerplaats, Charlotte Street Car Park naar de beroemde baden, leuke straatjes. Onder een kaartje van onze route die dag (min of meer).
De mooie foto links lijkt wel een surrealistisch straatje van Magritte.

kathedraal van Wells, kapittelzaal
kathedraal van Wellsl
Vicars Row Wells
kathedraal van Wells, kapittelzaal
kathedraal van Wells, de schaarvorm van de constructie
kathedraal van Wells, het uurwerk
kathedraal van Wells, graf van ...
kathedraal van Wells, kapittelzaal
kathedraal van Wells, het uurwerk
kathedraal van Wells
kathedraal van Wells, kapittelzaal
kathedraal van Wells, het koor
kathedraal van Wells, kop kapittelzaal
kathedraal van Wells, kop kapittelzaal
kathedraal van Wells, kop kapittelzaal
kathedraal van Wells, kop kapittelzaal
kathedraal van Wells, kop kapittelzaal
kathedraal van Wells, kop kapittelzaal
kathedraal van Wells, kop kapittelzaal
kathedraal van Wells,de bibliotheek
Bath, de Roman Baths
Bath, straatje
Bath, muntjes in de Roman Baths
Bath, de Roman Baths
 Victoria Art Gallery, Bath
engel op de kathedraal van Bath
engel op de kathedraal van Bath
engel op de kathedraal van Bath
onze engel, Eva, in haar hemel, de Lush

In Bath zijn de Romeinse baden de beroemdste bezienswaardigheid. De audioguide is gratis (als je de Engelstalige neemt kun je ook de opmerkingen van Bill Bryson beluisteren).

Er is erg veel te zien, de overblijfselen van de baden zelf, archeologische vondsten en veel informatie op een leuke manier gepresenteerd. De baden bestaan uit de overblijfselen van de baden zelf (ook de ruimtes rond het bad zaoals het calderium (?) het warme bad en het tepidarium. En allerlei vondsten, bijzondere zoals het hoofd van een godin hiernaast en alledaagse als munten en gebruiksvoorwerpen.

Maar Bath heeft meer moois te bieden. Vlak bij de baden is de kathedraal, we kunnen er niet in want het is graduation day. Op de voorgevel een ladder met engelen (foto's links en rechts).
We lunchen (weer eens) met een pasty en plannen de rest van de dag. Onder het kaartje van de route, waar we de pasty hebben gegegeten staat er niet op, was ergens vlak bij de Baths.
Na de lunch gaan we richting de brug. Bij nummer 3 op het kaartje is de foto van de meeuw boven genomen. Vervolgens naar het museum, de Victoria Art Gallery, het is niet groot maar er zijn mooie schilderijen en andere spullen zoals glaswerk (foto's onder) en het is gratis. Een leuke plaats om even te relaxen. Tussendoor nog even naar de Lush (foto onder, Eva's hemel) en de Waterstones (weer een paar stempeltjes gescoord).

Romeinse baden, Bath
Bath
Bath
Romeinse baden, Bath
godinnebeeld gevonden in Bath
 the Crescent, Bath
Hugo van der Goes, 15e eeuw,  Adoration of the Magi,  Victoria Art Gallery, Bath
 Victoria Art Gallery, Bath
 Victoria Art Gallery, Bath
 the Crescent, Bath
 Bath
kathedraal van  Bath
 Victoria Art Gallery, Bath

In de bovenzaal van de Victorian Art Gallery in Bath:
Onder: Hugo van der Goes, 15e eeuw, Aanbidding van de wijzen (Adoration of the Magi)

Links een beeld van de 18e eeuwse beeldhouwer Bird: de zeeman Cloudesly Shovel (?)

 Bath
 Bath
 Bath
 Bath

Voor we terug gaan naar de parkeerplaats (Charlotte Street Car Park) en naar Cheddar nog een wandeling door het noorden van de stad langs 18e eeuwse gebouwen: eerst The Grand Pump Room, dat voorkomt in boeken van Jane Austen toen het een ontmoetingscentrum voor de elite was. Nu kun je er gewoon even binnen lopen, er zijn alleen een paar mooiezalen te zien. Tenslotte lopen we nog even langs de Circle en de Crescent (beide met in een boog gebouwde huizen). In de Crescent hadden we nog No1 Royal Crescent, een historisch ingericht huis, willen bezoeken, maar daar is het niet meer van gekomen (was ook vrij duur voorde tijd die we nog over hadden).

Verder naar Bristol (o.a. de Blackbeard to Banksy the Ultimate Bristol Walking Tour) en dan via de kathedraal van Worcester nog meer wandelen in het Peak District.

Veel meer reisverslagen en foto's (vanaf 1987!) op http://foto.anneliesvanzwol.nl/